Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

80 dkg ziemniaków
50 dkg mięsa mielonego
30 dkg pieczarek
4 średnie ogórki kiszone
1 cebula
3 jajka
200 g śmietany 18%
15 dkg żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso i smażymy chwilę. Po czym dorzucamy pokrojone pieczarki i starte na tarce ogórki. Smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem.

W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku 30 min.



Komentarze

Popularne posty