Orzechowe ciasteczka

125 g margaryny
2 tabliczki białej czekolady
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
125 g mąki pszennej
180 g orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli

W małym garnuszku rozpuścić margarynę. Zdjąć z ognia i dorzucić połamane w kosteczkę dwie białe czekolady. Mieszać do całkowitego połączenia. Następnie ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tak uzyskanej masy jajecznej przesiać mąkę i całość delikatnie zamieszać. Dodać posiekane orzechy, przyprawę korzenną i przygotowaną wcześniej masę czekoladową. Dokładnie połączyć. Ciasto umieścić na wyłożonej papierem blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min. Po upieczeniu ciasto pokroić w kwadraty i dowolnie udekorować. Najlepiej smakują następnego dnia.



Komentarze

Popularne posty