Kawa korzenna

Kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, przenikających się i idealnie ze sobą komponujących. Ma cudowny smak.

0,5 l wody
4 łyżeczki kawy mielonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
kawałek skórki z pomarańczy (bez białej części)
2 plasterki świeżego imbiru
2 kostki mlecznej czekolady
mleko

Wodę zagotować w niedużym garnuszku i zmniejszyć ogień. Dodać kawę, cynamon, kardamon, kawałek skórki z pomarańczy oraz imbir. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i poczekać aż kawa i przyprawy opadną na dno. Rozlać do filiżanek. Do każdej dorzucić kostkę czekolady i wlać odrobinę mleka, ale nie za dużo, aby nie zagłuszyć korzennego smaku i aromatu.

Z podanego przepisu wychodzą dwie filiżanki kawy.


 

Komentarze

Popularne posty