Czarno - białe ciasto

Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt jest smakowity. Taki biszkopt białkowy jest świetnym pomysłem jeśli z jakiegoś innego przepisu pozostała nam duża ilość białek i nie chcemy, żeby się zmarnowały. Nie musi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :)

Ciasto:
10 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
3/4 l mleka
15 dag cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego

Polewa: 125 g masła
8 łyżeczek kakao
10 łyżeczek cukru pudru
2 łyżki wody

Dodatkowo: 250 g masła
280 g dżemu porzeczkowego

Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min.

Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem rozrobione w mleku mąki cały czas energicznie mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje. Wtedy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzony ucieramy powoli z kostką masła.

Polewa: W małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników.

Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy w następujący sposób: biszkopt-dżem-krem-biszkopt-polewa.






Komentarze

Popularne posty