Domowe krówki
Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Powiedziałabym nawet, że są ekspresowe. Można tworzyć ich różne wersje smakowe, np. możemy dodać do nich 2 łyżki kakao - powstaną wówczas krówki kakaowe, natomiast jeśli dodamy 2-3 łyżki posiekanych orzechów lub ziaren sezamu nasze krówki zrobią się chrupiące. Zachęcam do tworzenia własnych wersji :)
150 g masła
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy
Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła od czasu do czasu mieszając. Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem foremkę. Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem i przechowujemy w lodówce.
150 g masła
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy
Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła od czasu do czasu mieszając. Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem foremkę. Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem i przechowujemy w lodówce.
wspaniałe! kocham krówki do dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńRównież je uwielbiam. A najbardziej chyba przepadam za tymi kruchymi ;)
UsuńJa przepadam za ciagutkami Mam nadzieje , ze z przepisu wyjda mi wlasnie mordoklejki :D
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do wypróbowania przepisu. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę :)
Usuńwyglądają szalenie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńna ile krówek wystarczą podane proporcje? :)
OdpowiedzUsuńU mnie wyszło 20 szt., ale to zależy od Ciebie na jak duże porcje podzielisz masę krówkową.
UsuńPrzepis bardzo ciekawy. Na pewno wypróbuję. Tymczasem w mojej firmie bardzo często goszczą krówki reklamowe https://www.agie.pl/ . To niezwykle atrakcyjny sposób na promocję marki, który sprawia, że zapada ona w pamięć klientom.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówki. Ciągnące z lekką nutką karmelu :) muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń