Tarta z kurczakiem i porem
Jak dla mnie to najpyszniejsza spośród tart. Uwielbiam to połączenie smaków. Najczęściej gości na naszym stole... :D
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
5 g soli
3-4 łyżki zimnej wody
Farsz:
2 piersi z kurczaka
biała część pora
15 dkg startego żółtego sera
Masa jajeczna:
3 jajka
180 g śmietany 18%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
2. Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć chwilę na oleju. Dorzucić do niego umytą i pokrojoną w centymetrową kostkę pierś z kurczaka. Mięso smażyć do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać startym żółtym serem.
3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.
Podawać na ciepło lub zimno.
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
5 g soli
3-4 łyżki zimnej wody
Farsz:
2 piersi z kurczaka
biała część pora
15 dkg startego żółtego sera
Masa jajeczna:
3 jajka
180 g śmietany 18%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
2. Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć chwilę na oleju. Dorzucić do niego umytą i pokrojoną w centymetrową kostkę pierś z kurczaka. Mięso smażyć do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać startym żółtym serem.
3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.
Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz