Gnocchi z pesto i suszonymi pomidorami
Gnocchi:
1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
ok. 350 g mąki pszennej
3 jajka
sól, pieprz
Pesto:
100 g bazylii
50 g orzeszków pini
ząbek czosnku
50 g twardego sera
100 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów
1. Ziemniaki rozgniatamy na puree, solimy, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Po czym dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczki. Oprószamy je mąką i kroimy na ukos. Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. wyciągamy jak wypłyną na powierzchnię.
2. Bazylię przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy podprażone na patelce orzeszki piniowe, czosnek oraz starty ser. Krótko miksujemy.
3. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy kilka łyżek pesto, pokrojone drobno suszone pomidory i ugotowane gnocchi. Całość podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane startym żółtym serem.
1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
ok. 350 g mąki pszennej
3 jajka
sól, pieprz
Pesto:
100 g bazylii
50 g orzeszków pini
ząbek czosnku
50 g twardego sera
100 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów
1. Ziemniaki rozgniatamy na puree, solimy, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Po czym dzielimy je na części i z każdej formujemy wałeczki. Oprószamy je mąką i kroimy na ukos. Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. wyciągamy jak wypłyną na powierzchnię.
2. Bazylię przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy podprażone na patelce orzeszki piniowe, czosnek oraz starty ser. Krótko miksujemy.
3. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy kilka łyżek pesto, pokrojone drobno suszone pomidory i ugotowane gnocchi. Całość podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz