Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany -  jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty. Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. To najlepszy krem jaki znam. Polecam!

Do jego przygotowania będziecie potrzebowali:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 laskę wanilii
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.



Komentarze

  1. Najlepszy krem uwielbiam go, przekładam inne ciasta biszkoptowe tym kremem jest. super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy bez śmitanfixu będzie się trzymał 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzyma się w sobotę robilam

      Usuń
    2. Trzyma się. Nawet w proporcji 1l.smietany i 250serka, ale daje 500.

      Usuń
  3. Zapewniam. Po schłodzeniu jest stabilny i nie rozjeżdża się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast serka mascarpone mogę dodać zwykły ser w wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale na pewno to już nie będzie ten sam krem. Zmieni się nie tylko smak ale i konsystencja, bo sery z wiaderka są różne (od mazistych począwszy do zupełnie gęstych twarogowych).

      Usuń
  5. robię go często i jest pyszny, smacznego

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten krem jest na tyle stabilny, że można użyć go do tynkowania tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Służy również do tynkowania😉

      Usuń
  7. czy śmietanę i serek miksować razem czy osobno a potem wymieszać? to sie razem ubije?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można prosić o jakiś przykładowy przepis z tym kremem? ☺Niestety nigdy nie robiłam tortu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię z tym kremem tzw malinową chmurkę , najlepiej smakuje świeży,

      Usuń
    2. Też robię malinowa chmurkę tylko właśnie ten krem mi zbyt nie wychodzi zawsze rzadki nie wiem czemu.

      Usuń
  9. a ta smietana ma być ubita czy wlana prosto z kubeczka

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.A zamiast laski wanilii to ile mam dać esencji z wanilii?

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry robiłam krem wyszedł za zadki pomocy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ten krem składniki muszą być zimne . Miksuje zawsze razem i wychodzi

      Usuń
    2. Jak zrobić krem czekoladowy?

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty