Orzechówka
Orzechówka, czyli nalewka z niedojrzałych orzechów włoskich, stosowana jest głównie w celach leczniczych - na problemy żołądkowe. Podobno nie tylko niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, ale także oczyszcza krew.
Oczywiście „dla zdrowotności” nie należy nadużywać orzechówki:) Podobnie jak inne owocowe nalewki, powinna być przygotowywana na początku lata, gdy orzechy są jeszcze dość miękkie i można je łatwo pokroić. Warto się jednak zabezpieczyć przed plamami, które młode orzechy zostawiają na długo na skórze – przydadzą się gumowe rękawiczki;) Domowa nalewka z orzechów włoskich jest najlepsza! Jak dla mnie, nie ma sobie równych. Ma wyjątkowy zapach i smak orzechów, lekko gorzkawy, co dodaje jej charakteru i wyróżnia. Wedle upodobania można ją doprawić cynamonem lub goździkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu:D
0,6 l spirytusu
10 młodych orzechów włoskich w łupinkach (zebranych pod koniec czerwca do końca lipca)
0,5 l wody
200 g cukru
Zebrane orzechy w całości pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Zakręcić mocno i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące (od czasu do czasu potrząsając słojem). Następnie odsączamy orzechy, które są już do wyrzucenia, a pozostały alkohol łączymy z rozpuszczonym w przegotowanej wodzie cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na kilka miesięcy.
0,6 l spirytusu
10 młodych orzechów włoskich w łupinkach (zebranych pod koniec czerwca do końca lipca)
0,5 l wody
200 g cukru
Zebrane orzechy w całości pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Zakręcić mocno i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące (od czasu do czasu potrząsając słojem). Następnie odsączamy orzechy, które są już do wyrzucenia, a pozostały alkohol łączymy z rozpuszczonym w przegotowanej wodzie cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na kilka miesięcy.
Komentarze
Prześlij komentarz