Tarta z boczkiem i kozim serem

Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
5 g soli
3-4 łyżki zimnej wody

Farsz:
30 dkg wędzonego boczku
10 dkg sera koziego
1 cebula
pęczek szczypiorku

Masa jajeczna:
3 jajka
180 g śmietany 18%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.

2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem.

3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.

Podawać na ciepło lub zimno.


   

Komentarze

Popularne posty