Kiszczonka
Uwielbiam tę zupę bo błyskawicznie się ją przygotowuje i ma konkretny wyrazisty smak.
1,5 l wody
0,5 kg kaszanki
0,5 kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
cebula
sól, pieprz, majeranek
180 g śmietany 18%
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną z błony kaszankę, pęczek włoszczyzny i przekrojoną na pół cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. aż ziemniaki staną się miękkie. Wówczas wyciągamy pęczek włoszczyzny, zostawiając marchewkę, którą kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i zabielamy kilkoma łyżkami śmietany. Chwilkę gotujemy i gotowe.
Uwaga! Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli do jej przygotowania użyjemy jako bazy - wodę pozostałą z parzenia swojskiego boczku lub szynki.
1,5 l wody
0,5 kg kaszanki
0,5 kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
cebula
sól, pieprz, majeranek
180 g śmietany 18%
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną z błony kaszankę, pęczek włoszczyzny i przekrojoną na pół cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. aż ziemniaki staną się miękkie. Wówczas wyciągamy pęczek włoszczyzny, zostawiając marchewkę, którą kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i zabielamy kilkoma łyżkami śmietany. Chwilkę gotujemy i gotowe.
Uwaga! Zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli do jej przygotowania użyjemy jako bazy - wodę pozostałą z parzenia swojskiego boczku lub szynki.
Komentarze
Prześlij komentarz