Tort z polewą lustrzaną (mirror glaze)
Przepyszny tort urodzinowy, który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy:) Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany rozcieńczonym sokiem z cytryny. Warstwy przełożone są pysznym kremem waniliowym, przygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze), która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna. Bardzo polecam.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
400 g śmietany 30%
400 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa lustrzana:
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
300 g białej czekolady
1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g)
Poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
300 g dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodać cukier, cały czas ubijając dodać kolejno żółtka, sok z cytryny, ocet i przesianą przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać.
3. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z sokiem z cytryny.
4. Przełożenie: Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem. Wyłożyć na niego dżem wiśniowy, następnie 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć na niego 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu obłożyć ostatnią porcją kremu. Bardzo dokładnie wyrównać. Gotowy tort przed wylaniem na niego polewy lustrzanej musimy mocno schłodzić. Najlepiej włożyć go na 1h do zamrażalki albo wstawić na całą noc do lodówki i udekorować rano.
5. Polewa lustrzana (mirror glaze): W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały zielony barwnik. Mieszamy i gotowe. Polewę możemy rozlać na tort dopiero kiedy całkiem ostygnie. Tort dekorujemy według uznania. Przy tortach z polewą lustrzaną najlepiej prezentują się delikatne subtelne dekoracje.
Rada! Oblewając tort polewą lustrzaną najwygodniej będzie postawić go na jakimś podwyższeniu postawionym na środku blaszki do pieczenia, do której zleci z tortu nadmiar polewy.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
400 g śmietany 30%
400 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa lustrzana:
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
300 g białej czekolady
1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g)
Poncz:
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
300 g dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodać cukier, cały czas ubijając dodać kolejno żółtka, sok z cytryny, ocet i przesianą przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty.
2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać.
3. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z sokiem z cytryny.
4. Przełożenie: Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem. Wyłożyć na niego dżem wiśniowy, następnie 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć na niego 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu obłożyć ostatnią porcją kremu. Bardzo dokładnie wyrównać. Gotowy tort przed wylaniem na niego polewy lustrzanej musimy mocno schłodzić. Najlepiej włożyć go na 1h do zamrażalki albo wstawić na całą noc do lodówki i udekorować rano.
5. Polewa lustrzana (mirror glaze): W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały zielony barwnik. Mieszamy i gotowe. Polewę możemy rozlać na tort dopiero kiedy całkiem ostygnie. Tort dekorujemy według uznania. Przy tortach z polewą lustrzaną najlepiej prezentują się delikatne subtelne dekoracje.
Rada! Oblewając tort polewą lustrzaną najwygodniej będzie postawić go na jakimś podwyższeniu postawionym na środku blaszki do pieczenia, do której zleci z tortu nadmiar polewy.
Wygląda przepięknie :) Gratuluje efektu
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam tort i wyszedł przepyszny. Co prawda, zmieniłam proporcje na blaszkę 30cm i wyszedł mi troszkę niższy, ale dalej super :) polecam spróbować z konfiturą malinową (akurat taką miałam)- wyszło super. Na górze też dałam parę malin dla dekoracji. Wyszło świetne !
OdpowiedzUsuńJakby komentarzy było więcej to na pewno było by lepiej. Ten blog jest bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuń