Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :)
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 mały seler
4 jajka
4 ogórki kiszonych lub konserwowe
1 kwaskowe jabłko
1 puszka groszku konserwowego
majonez
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć i ugotować w łupinkach, tak aby się nie rozgotowały. Jajka ugotować na twardo. Powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać obrane i pokrojone również w kostkę ogórki i jabłko. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy, majonez i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki i udekorować natką pietruszki. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 mały seler
4 jajka
4 ogórki kiszonych lub konserwowe
1 kwaskowe jabłko
1 puszka groszku konserwowego
majonez
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć i ugotować w łupinkach, tak aby się nie rozgotowały. Jajka ugotować na twardo. Powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać obrane i pokrojone również w kostkę ogórki i jabłko. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy, majonez i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki i udekorować natką pietruszki. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz