Ryba po grecku
Ryba po grecku jest to potrawa, która pojawia się najczęściej na naszych stołach dopiero w Wigilię. Chociaż smakuje też wybornie jako przekąska robiona przez cały rok. Składa się ona ze smażonych kawałków lub filetów rybnych otoczonych aromatycznym sosem warzywnym.
Składniki:
800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
1/2 kg marchewki
150 g pietruszki
100 g selera
1 duża cebula
1 mały por (biała część)
3 szklaki wrzącej wody
1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Przyprawy:
1 łyżeczka soli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na większe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i odkładamy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15 - 20 min. W międzyczasie smażymy rybę: obtaczamy ją w mące i smażymy partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
Cebulę i pora kroimy w półplasterki i smażymy na patelni do miękkości, dodajemy ugotowane warzywa oraz koncentrat, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Na półmisek wykładamy ryby a na nie rozkładamy gorące warzywa. Studzimy i przechowujemy w
lodówce.
Rada: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Składniki:
800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
1/2 kg marchewki
150 g pietruszki
100 g selera
1 duża cebula
1 mały por (biała część)
3 szklaki wrzącej wody
1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Przyprawy:
1 łyżeczka soli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na większe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i odkładamy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15 - 20 min. W międzyczasie smażymy rybę: obtaczamy ją w mące i smażymy partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
Cebulę i pora kroimy w półplasterki i smażymy na patelni do miękkości, dodajemy ugotowane warzywa oraz koncentrat, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Na półmisek wykładamy ryby a na nie rozkładamy gorące warzywa. Studzimy i przechowujemy w
lodówce.
Rada: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz