Ciasto Wenus

Ciasto Wenus to wyjątkowo puszysty i delikatny w smaku sernik, udekorowany słodziutkim dżemem wiśniowym i aromatycznym prażonym kokosem. Niebiański i delikatny jak chmurka. Rewelacyjny!




Składniki:

Biszkopt:

1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

500 g sera białego z wiaderka
450 g śmietany 18%
2 śnieżki w proszku
2 galaretki cytrynowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody
5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
 słoik dżemu wiśniowego (280 g)

* Nasączenie: cukier waniliowy + pół szkalnki wody + sok z połowy cytryny


Przygotowanie:

1.    Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
2.   Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy z białym serem. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i żelatynę. Nasączamy pierwszy blat i wylewamy na niego przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.
3.   Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.
4.   Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy prażonym kokosem. Chłodzimy w lodówce 2-3 h.


Komentarze

Popularne posty