Ciasto Wenus
Ciasto Wenus to wyjątkowo puszysty i delikatny w smaku sernik, udekorowany słodziutkim dżemem wiśniowym i aromatycznym prażonym kokosem. Niebiański i delikatny jak chmurka. Rewelacyjny!
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 g sera białego z wiaderka
450 g śmietany 18%
2 śnieżki w proszku
2 galaretki cytrynowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
słoik dżemu wiśniowego (280 g)
* Nasączenie: cukier waniliowy + pół szkalnki wody + sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
2. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy z białym serem. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i żelatynę. Nasączamy pierwszy blat i wylewamy na niego przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.
3. Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.
4. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy prażonym kokosem. Chłodzimy w lodówce 2-3 h.
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 g sera białego z wiaderka
450 g śmietany 18%
2 śnieżki w proszku
2 galaretki cytrynowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
słoik dżemu wiśniowego (280 g)
* Nasączenie: cukier waniliowy + pół szkalnki wody + sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
2. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy z białym serem. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i żelatynę. Nasączamy pierwszy blat i wylewamy na niego przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.
3. Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.
4. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy prażonym kokosem. Chłodzimy w lodówce 2-3 h.
Komentarze
Prześlij komentarz