Śledzie w śmietanie z jabłkiem i koperkiem


Pyszne filety śledziowe w sosie śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku i słodkiego soczystego jabłka to świetny pomysł na smaczną przekąskę.




Składniki:

500 ml kwaśnej śmietany
8 filetów śledziowych matias
1 duże jabłko
1 średnia cebulka
2 łyżki cukru
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka chrzanu
sok z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie do momentu, aż stracą swój rybny smak i nadmiar soli. Wymieniamy wodę mniej więcej, co godzinę. Odsączamy i kroimy w nieduże romby. Dodajemy starte na tarce jarzynowej (na dużych oczkach) jabłko oraz pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy koperek, chrzan i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, po czym doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą.


Komentarze

Popularne posty