Pyszne filety śledziowe w sosie
śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku i słodkiego soczystego jabłka to
świetny pomysł na smaczną przekąskę.
Składniki:
500 ml kwaśnej śmietany
8 filetów śledziowych matias
1 duże jabłko
1 średnia cebulka
2 łyżki cukru
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka chrzanu
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie do momentu, aż stracą swój
rybny smak i nadmiar soli. Wymieniamy wodę mniej więcej, co godzinę. Odsączamy
i kroimy w nieduże romby. Dodajemy starte na tarce jarzynowej (na dużych
oczkach) jabłko oraz pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Skrapiamy sokiem z cytryny,
dodajemy koperek, chrzan i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, po czym
doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Śledzie najlepiej smakują po kilku
godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą.
Komentarze
Prześlij komentarz