Szybkie ciastka z makiem na oleju
Prosty przepis na delikatne jak chmurka i bardzo pyszne ciasteczka z makiem na oleju.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki suchego maku (nie mielonego)
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i dodajemy do nich składniki mokre: mleko, jogurt i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy na placek grubości 0,5 cm. Foremką wycinamy ciasteczka , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w temp. 180 st. C.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki suchego maku (nie mielonego)
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i dodajemy do nich składniki mokre: mleko, jogurt i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy na placek grubości 0,5 cm. Foremką wycinamy ciasteczka , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min w temp. 180 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz