Pierogi z mięsem

Pyszne domowe  pierogi z mięsnym farszem. Cienkie delikatne ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia w środku. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Smakują pierwszego dnia, tak na świeżo prosto z wody, jak i drugiego odsmażone ze cebulką lub skwarkami.


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek)
2 łyżki oleju
sól (do posolenia wody, w której będą się gotować pierogi)

Farsz:
3/4 kg drobiu i wołowiny ugotowanej z  rosołu
1 ugotowana marchewka
1 ugotowany por
1 ugotowany korzeń pietruszki
sól, pieprz do smaku, majeranek

Przygotowanie:

1. Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypujemy mąkę lub dolewamy więcej wody. Przykrywamy  ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

2. Ugotowaną w rosole wołowinę i drób oddzielamy od kości i razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

3. Ciasto lekko podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm
Szklanką wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Następnie na każdy placuszek nakładamy porcję (łyżeczkę) farszu. Składamy krążek na pół i dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Przygotowane pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej  wody i wrzucamy do niej pojedynczo pierożki i mieszamy (tylko raz). Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok. 2 min. i wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podajemy np. ze smażoną cebulką lub odsmażone na patelni.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty