Kremowa zupa dyniowa

Pyszna kremowa zupa z dyni, przyprawiona świeżym imbirem, czosnkiem i kurkumą. Delikatna, ale zarazem rozgrzewająca i dodająca energii. W sam raz na jesienną pochmurną aurę. Nawet kolorem przypomina piękne letnie słoneczko, którego w tym roku było tak dużo :) Koniecznie trzeba ja zrobić chociaż ten jeden raz w roku. Gorąco polecam ;)



Składniki:

500 g dyni (masa bez pestek i skórki)
250 g ziemniaków
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy kurkumę i starty imbir. Smażymy chwilkę i wlewamy gorący bulion. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy blenderem na krem.




Komentarze

  1. Z tego co obserwuje na tym blogu to bardzo dużo osób odwiedza ten blog. To na pewno jest bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty