Szarlotka sypana
Wspaniała szarlotka, na którą ciasta nie trzeba zagniatać. Nie musicie też używać miksera! Całą Waszą pracą będzie jedynie wymieszanie suchych składników, starcie na tarce jabłek i zimnego masła oraz poukładanie ich warstwami w tortownicy i załączenie piekarnika. Przygotowanie tej szarlotki jest naprawdę łatwe i szybkie, a po upieczeniu otrzymacie pięknie pachnące jabłkami i cynamonem ciasto:) Szarlotka sypana jest po prostu wyśmienita! Można ją podawać od razu po upieczeniu jeszcze ciepłą z lodami waniliowymi lub jak kto woli ostudzoną.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
170 g zimnego masła
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę
mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. Dzielimy na
3 równe części. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i
posypujemy bułką tartą. Na dno tak przygotowanej foremki wysypujemy
pierwszą część suchych składników, a na nią wykładamy połowę startych
jabłek, którą posypujemy cynamonem. Na tej warstwie równo rozkładamy
drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy
trzecią, a zarazem ostatnią część suchych składników. Masło ścieramy na tarce
o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w
temp. 180 st. C przez 1 godz. Foremkę z ciastem dobrze jest ustawić na
większej płytkiej blaszce, ponieważ w czasie pieczenia może wyciekać sok z
jabłek lub masło.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
170 g zimnego masła
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę
mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce. Dzielimy na
3 równe części. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i
posypujemy bułką tartą. Na dno tak przygotowanej foremki wysypujemy
pierwszą część suchych składników, a na nią wykładamy połowę startych
jabłek, którą posypujemy cynamonem. Na tej warstwie równo rozkładamy
drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy
trzecią, a zarazem ostatnią część suchych składników. Masło ścieramy na tarce
o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w
temp. 180 st. C przez 1 godz. Foremkę z ciastem dobrze jest ustawić na
większej płytkiej blaszce, ponieważ w czasie pieczenia może wyciekać sok z
jabłek lub masło.
Komentarze
Prześlij komentarz