Pizza Kebab / Gyros
Rewelacyjna w smaku pizza kebab / gyros! Ma mnóstwo dodatków i jest naprawdę pyszna. Świetna propozycja na imprezę, jak i na ciepły domowy posiłek.
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
3 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
150g startego żółtego sera
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4-6 pieczarek
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
2 ogórki kiszone lub konserwowe
1/2 papryki czerwonej
1 czerwona cebula
sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros, suszone zioła prowansalskie
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i od razu łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt dużej prostokątnej blachy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka obsypanego przyprawą kebab/gyros, solą i pieprzem. Pieczarki, paprykę i ogórki kroimy w plastry, a cebulkę w piórka. Ciasto smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno: kurczaka, pieczarki, kukurydzę, ogórki, paprykę, cebulkę oraz starty ser. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
3 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
150g startego żółtego sera
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4-6 pieczarek
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
2 ogórki kiszone lub konserwowe
1/2 papryki czerwonej
1 czerwona cebula
sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros, suszone zioła prowansalskie
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i od razu łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt dużej prostokątnej blachy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka obsypanego przyprawą kebab/gyros, solą i pieprzem. Pieczarki, paprykę i ogórki kroimy w plastry, a cebulkę w piórka. Ciasto smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno: kurczaka, pieczarki, kukurydzę, ogórki, paprykę, cebulkę oraz starty ser. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz