Paszteciki z ciasta francuskiego z parówką
Paszteciki z ciasta francuskiego mogą być podawane jako szybka przekąska na przyjęciach. Robi się je w kilka chwil, oczywiście jeśli korzystamy z gotowego ciasta francuskiego:) Z pewnością zdobędą uznanie Twoich gości i staną się hitem każdej imprezy. Tym razem robiłam je z małych dziecięcych paróweczek, które znalazłam na sklepowej półce, ale można je zrobić ze zwykłych długich parówek (tylko pokroić) lub z frankfurterek, które sprawią, że nasze paszteciki nabiorą bardziej wyrazistego smaku.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 plastrów sera żółtego
20 małych paróweczek
1 jajko
sezam lub makiem
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 20 równych prostokątów (ok. 5x8 cm). Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Na każdy kawałek ciasta francuskiego kładziemy pół plasterka żółtego sera i parówkę. Zwijamy ciasto w rurkę tak, aby parówki były nim ściśle owinięte. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 min. aż ciasto się zarumieni.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 plastrów sera żółtego
20 małych paróweczek
1 jajko
sezam lub makiem
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 20 równych prostokątów (ok. 5x8 cm). Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Na każdy kawałek ciasta francuskiego kładziemy pół plasterka żółtego sera i parówkę. Zwijamy ciasto w rurkę tak, aby parówki były nim ściśle owinięte. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 min. aż ciasto się zarumieni.
Zjadłam bym takie paszteciki
OdpowiedzUsuńZapraszam więc do wypróbowania przepisu. Te paszteciki robi się naprawdę szybko 😉
OdpowiedzUsuń