Sernik wiedeński
Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Lekki, puszysty - wprost rozpływający się w ustach. Sernik wiedeński to stały gość na naszym stole. Kochamy go za smak, wygląd i uniwersalny charakter. Idealny na święta i rodzinne uroczystości. Uwielbiają go wszyscy. Polecam!
Składniki:
1 kg sera sernikowego
8 jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki śmietany 12%
1 kostka margaryny
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mleka w proszku
250 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a do żółtek dodajemy, cukier, margarynę i miksujemy dodając stopniowo ser i śmietanę, a następnie mleko w proszku i obie mąki. Na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Na spód blachy układamy herbatniki i wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 55-60 min. w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem.
Składniki:
1 kg sera sernikowego
8 jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki śmietany 12%
1 kostka margaryny
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mleka w proszku
250 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a do żółtek dodajemy, cukier, margarynę i miksujemy dodając stopniowo ser i śmietanę, a następnie mleko w proszku i obie mąki. Na koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Na spód blachy układamy herbatniki i wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 55-60 min. w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz