Przejdź do głównej zawartości

Lody krówkowe z rodzynkami

Przepis na proste i bardzo smaczne lody krówkowe z rodzynkami. Są słodkie, ale nie przesłodzone. Dobrane proporcje są idealne. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę tylko chwilkę. Warto ich skosztować. Tym bardziej, że sezon na lody się rozpoczął.

600 ml śmietany 30 %
400 g masy krówkowej
garść rodzynek lub pokrojonych drobno orzechów

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Gdy to nastąpi do masy dosypujemy garść rodzynek lub wedle uznania garść drobno posiekanych ulubionych orzechów. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy do starego pojemnika po lodach, zamykamy wieczkiem i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godz. Po tym czasie lody wyjmujemy i porządnie miksujemy. Mieszanie powtarzamy minimum 3 razy. Tak mniej więcej co godzinę.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany -  jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty.Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. To najlepszy krem jaki znam. Polecam!

Do jego przygotowania będziecie potrzebowali:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 laskę wanilii
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.



Domowe krówki

Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Powiedziałabym nawet, że są ekspresowe. Można tworzyć ich różne wersje smakowe, np. możemy dodać do nich 2 łyżki kakao - powstaną wówczas krówki kakaowe, natomiast jeśli dodamy 2-3 łyżki posiekanych orzechów lub ziaren sezamu nasze krówki zrobią się chrupiące. Zachęcam do tworzenia własnych wersji :)

150 g masła
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy

Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła…

Biszkopt nieopadający

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie 2-3 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.