Surówka Coleslaw
Prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę Coleslaw - jedną z najbardziej znanych i lubianych surówek. Podstawowym składnikiem jest biała, szatkowana kapusta, drobniutko starta marchew i pyszny, nadający charakteru sos. Jeszcze raz sprawdza się reguła, że proste rzeczy są najlepsze! Najbardziej smakuje po paru godzinach spędzonych w lodówce. Gorąco polecam :)
8 szklanek białej kapusty startej na grubych oczkach
1/4 szklanki drobno startej marchwi
2 małe cebule drobno posiekane
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki gęstego majonezu
1,5 łyżki białego octu winnego
2,5 łyżki soku z cytryny
Startą kapustę i marchewkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekaną cebulę. W osobnym garnuszku mieszamy cukier z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak uzyskanym sosem polewamy kapustę z marchewką i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 h do lodówki i po tym czasie surówka jest gotowa.
8 szklanek białej kapusty startej na grubych oczkach
1/4 szklanki drobno startej marchwi
2 małe cebule drobno posiekane
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki gęstego majonezu
1,5 łyżki białego octu winnego
2,5 łyżki soku z cytryny
Startą kapustę i marchewkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekaną cebulę. W osobnym garnuszku mieszamy cukier z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak uzyskanym sosem polewamy kapustę z marchewką i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 h do lodówki i po tym czasie surówka jest gotowa.
Komentarze
Prześlij komentarz