Zakwas z buraków (sok z kiszonych buraków)

Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości.




Składniki:


1 kg buraków
1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
25 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
około 1,5 l wody


Przygotowanie:

Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry (lub na tarce do kapusty). Główkę nieobranego czosnku kroimy w poprzek. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym szklanym słoju lub ceramicznym garnku. Wlewamy wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni. Słój z zakwasem odstawiamy następnie w zimne miejsce na min. 14 dni. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy a płyn przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.






Komentarze

  1. Dzieki za przepis. Skladniki juz mam i dzis bede robil.Jestem ciekawy efektu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty