Tort wiosenny w stylu drip cake

Ten lekki wiosenny tort zbudowany jest z jasnego biszkoptu, przełożonego słodkim kremem chałwowym przełamanym kwaskową frużeliną malinową i delikatnym kremem śmietanowym. Wierzch tortu udekorowany jest pysznymi słodkościami, a dół kolorową posypką cukrową.
Uwieńczeniem całości jest pyszna cieknąca czekolada mleczna.



Biszkopt jasny:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.
Po ostudzeniu dzielimy na 3 blaty.


Frużelina malinowa:

500 g malin mrożonych (w sezonie dodajemy świeże)
80 g cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki żelatyny

Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gotujących się malin i mieszamy. Chwilkę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.


Krem chałwowy:

200g chałwy
100ml mleka
0,5 kostki masła

Mleko wlewamy do rondla, dodajemy pokruszoną chałwę i zagotowujemy cały czas mieszając - żeby się nie przypaliło, następnie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, cały czas ucierając dodajemy chałwę.


Krem śmietanowy:

500 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.


Nasączenie:

250 ml przegotowanej ostudzonej wody
2 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny

Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.


Przełożenie:

Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy połowę frużeliny malinowej i cały krem chałwowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy drugą połowę frużeliny malinowej i 1/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który również nasączamy. Cały tort po zdjęciu rantu cukierniczego tynkujemy równiutko pozostałym kremem śmietanowym. Tort wstawiamy na całą noc do lodówki.


Ganache:

100 g czekolady mlecznej
100 g śmietany kremówki

Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i tężejącą wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy dowolnymi słodyczami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty