Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku.  Świetnie komponuje się zarówno  ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki.



Składniki:

550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650)
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
50 g oleju
300 g letniej wody


Przygotowanie:

Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, które łączymy z cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Jeśli dajemy drożdże suche – wystarczy dosypać je do mąki, wraz z pozostałymi składnikami.

W dużej misce mąkę łączymy z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, solą oraz letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Powinno być ono miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania (ok. 6-7 min. ręcznie lub 3-4 min. mikserem) ciasto powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h, w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zagniatamy, formujemy podłużny bochenek i przekładamy do wysmarowanej olejem i podsypanej mąką keksówki.

Chleb odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min., aż chlebek urośnie do brzegów formy.

Piekarnik ustawiamy na temp. 220 st. C, program „góra + dół” i wstawiamy do niego foremkę z chlebem przykrytym papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min., następnie zmniejszamy temp. do 200 st. C i pieczemy jeszcze ok. 40-50 min.






Komentarze

Popularne posty