Topielec

Czy próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec!



Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
7 łyżek mleka
1 kostka świeżych drożdży (100 g)
3/4 kostki margaryny
1/4 kostki smalcu
3/4 szklanki cukru
olejek pomarańczowy

Kruszonka:
125 g margaryny
250 g mąki pszennej
125 g cukru

Dodatkowo:
2-3 jabłka
cynamon

Przygotowanie:

Margarynę i smalec rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijamy 3 jajka + 1 białko oraz parę kropli olejku pomarańczowego. Wlewamy rozpuszczony tłuszcz i rozrobione w mleku drożdże i miksujemy na wolnych obrotach do wyrobienia jednolitego ciasta. Formujemy kulę, którą wkładamy do grubszej foliówki, zawiązujemy mocno uszy, tak żeby nie dostała się woda i wrzucamy do wiaderka (lub innego głębszego naczynia) z letnią wodą. Ciasto opadnie nam na dno. Musimy poczekać teraz aż drożdże zaczną pracować i ciasto zacznie nabierać objętości i powoli będzie wypływać na górę.
W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do oddzielnej miseczki wkładamy 1/4 kostki margaryny, podsypujemy mąką i cukrem i palcami wyrabiamy kruszonkę.
Gdy ciasto całkiem wypłynie na powierzchnię i podwoi swoją objętość wyciągam je z foliówki i wkładamy z powrotem do miski. Dodajemy cukier i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki (25x35 cm). Wyrównujemy. Na wierzch ciasta możemy poukładać pokrojone w plasterki obrane jabłka i posypać je do smaku cynamonem. Górę ciasta dekorujemy przygotowana wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-35 min. w 180 st. C.




Komentarze

Popularne posty