Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z brokułem i chrupiącym boczkiem

Smaczna i szybka sałatka z brokułem, serem feta, chrupiącym boczkiem i pestkami słonecznika. Całość doprawiona pysznym sosem czosnkowym! Zapraszam!




Składniki: 

500 g brokuła
150 g boczku parzonego w plastrach
100 g sera feta
2 garści pestek słonecznika
duża łyżka majonezu
duża łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
pieprz

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy al dente. Plastry boczku kroimy na mniejsze cząstki, smażymy na suchej patelni. Na suchej patelni prażymy też pestki słonecznika. Ser feta kroimy w kostkę. Robimy sos: mieszamy jogurt i majonez w proporcji 1:1, dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą lub jak kto woli układamy warstwami na półmisku. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.



Komentarze

  1. Ładnie wygląda. Mam nadzieję że smakuje równie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest rewelacyjna! Koniecznie musisz wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany -  jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty.Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. To najlepszy krem jaki znam. Polecam!

Do jego przygotowania będziecie potrzebowali:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 laskę wanilii
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.



Domowe krówki

Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Powiedziałabym nawet, że są ekspresowe. Można tworzyć ich różne wersje smakowe, np. możemy dodać do nich 2 łyżki kakao - powstaną wówczas krówki kakaowe, natomiast jeśli dodamy 2-3 łyżki posiekanych orzechów lub ziaren sezamu nasze krówki zrobią się chrupiące. Zachęcam do tworzenia własnych wersji :)

150 g masła
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy

Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła…

Biszkopt nieopadający

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie 2-3 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.