Gruszki w syropie
Składniki:
gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)
cukier (po 2 łyżki na każdy 0,5 l słoik)
woda
goździki (po 1-2 na 0,5 l słoik)
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy cukier i goździki, po czym zalewamy zimną wodą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki dokręcamy, wstrząsamy kilka razy żeby cukier z dna się rozpuścił (uwaga żeby się nie poparzyć, można to również zrobić kiedy słoiki lekko ostygną) i obracamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz