Domowe wafle

Nie ma to jak domowe słodkości w pełni naturalne, bez konserwantów i dodatków chemicznych, które bez obaw można dać do schrupania małym dzieciom. Najlepsze są oczywiście takie, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i do których nie potrzeba wyszukanych składników. Wystarczy zaledwie szybki przegląd szafek, krótka chwilka spędzona w kuchni i pyszności już gotowe! Dzisiaj takim smakołykiem będą domowe wafle z masą z mleka w proszku. Odkurzony przepis z dawnych lat - słodkie wspomnienie dzieciństwa.

1 opakowanie wafli suchych (5 arkuszy)
200 g masła
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku

Margarynę, mleko i cukier zagotowujemy i studzimy. Dzielimy na dwie części. Do każdej dodajemy po jednej szklance mleka w proszku. Po czym do pierwszej wsypujemy trzy łyżki kakao, a do drugiej trzy dodatkowe łyżki mleka w proszku. Obie masy dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na przemian po waflu. Powinny powstać dwie warstwy jasne i dwie ciemne. Wafle dociskamy deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu kroimy według upodobania.


Komentarze

Popularne posty