Szybkie krokiety z chleba
Krokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco
pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je
zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej
czasochłonny etap, który mnie osobiście zniechęca do częstego
przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie
cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie,
czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek smażonych z cebulką,
ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco
polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich
imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich.
20 kromek chleba tostowego
10 parówek
20 plasterków sera żółtego
3 jajka
bułka tarta
sól, pieprz, naturalna vegeta
olej do smażenia
Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rada: jeśli nie mamy domowej vegety to zamiast niej możemy dodać do jajek szczyptę czosnku granulowanego, który z powodzeniem może ją zastąpić.
20 kromek chleba tostowego
10 parówek
20 plasterków sera żółtego
3 jajka
bułka tarta
sól, pieprz, naturalna vegeta
olej do smażenia
Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rada: jeśli nie mamy domowej vegety to zamiast niej możemy dodać do jajek szczyptę czosnku granulowanego, który z powodzeniem może ją zastąpić.
Wypróbowałam Twój przepis jest super
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń