Sernik Izaura
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki przegotowanej wody
1 kostka margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg zmielonego białego sera
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy
1. Do rondelka wkładamy margarynę, dodajemy cukier, kakao, wodę i zagotowujemy ciągle mieszając. Z powstałej masy odlewamy 1/3 szklanki na polewę. Masę lekko studzimy i dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy cienką warstwę ciasta na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ser przekładamy do miski, wbijamy żółtka, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, następnie do masy dodajemy pianę ubitą z białek, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na kakaowy spód, następnie na nią powoli i ostrożnie wykładamy pozostałą masę kakaową. Sernik pieczemy 1 h. Gdy przestygnie rozprowadzamy po nim pozostawioną masę kakaową (podgrzewamy ją delikatnie w kąpieli wodnej jeśli już stężała).
Fajny przepis. Próbowałem i sernik wyszedł bardzo smaczny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń