Zapiekanka gyros
Oto pyszna propozycja na dzisiejszy obiad. Treściwa, dobrze przyprawiona i niezwykle kolorowa zapiekanka gyros. Jeśli jeszcze nie jadłeś spróbuj :)
3 woreczki ryżu
300 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
1 duża cebula
6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
olej rzepakowy do smażenia
Sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso, przyprawiamy dość mocno przyprawą gyros. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na dno warstwę ryżu, który smarujemy połową sosu powstałego przez zmieszanie keczupu, majonezu i śmietany. Na ryż wykładamy podsmażone mięso wraz z cebulką, połowę startego żółtego sera, a następnie układamy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki, warstwę wyrównujemy i smarujemy pozostałym sosem. Na górę zapiekanki wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku przez ok. 30 minut.
3 woreczki ryżu
300 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
1 duża cebula
6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
olej rzepakowy do smażenia
Sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso, przyprawiamy dość mocno przyprawą gyros. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na dno warstwę ryżu, który smarujemy połową sosu powstałego przez zmieszanie keczupu, majonezu i śmietany. Na ryż wykładamy podsmażone mięso wraz z cebulką, połowę startego żółtego sera, a następnie układamy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki, warstwę wyrównujemy i smarujemy pozostałym sosem. Na górę zapiekanki wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku przez ok. 30 minut.
Próbowałam i wyszło bardzo smaczne. Fajny pomysł na obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń