Domowe wędliny – jak je zrobić samemu?






Wędzenie szynek, boczków czy robienie domowej kiełbasy jeszcze do niedawna było uznawane za trudne i czasochłonne zajęcia.
Nawet jeśli niektórzy nadal uważają, że może tak być, to smak domowych wędlin nie zastąpi tych, które kupujemy w sklepach.
Jak wybrać odpowiednie mięso i w domowych zaciszu zrobić wędliny?

O tym w dzisiejszym wpisie.

Wbrew pozorom, robienie domowych wędlin nie jest ani trudne, ani kosztowne. Jeśli chcemy spróbować swoich sił w wędzeniu, warto zainwestować w małą, przenośną wędzarkę, którą bez problemu postawimy w ogrodzie czy na balkonie. Jeśli domowy wyrób wędlin nam się spodoba - warto zbudować własną wędzarnię, która będzie służyła przez wiele wędzarskich sezonów. Osoby, które są związane z wędliniarskimi wyrobami i zdecydowały się na budowę własnej wędzarni radzą, aby palenisko znajdowało się daleko od komory z mięsem, dzięki czemu nasze wyroby będą się wędziły, a nie piekły. Warto także unikać stosowania gotowych polepszaczy.
Podczas domowego wędzenia wędlin, jednym z podstawowych elementów, o którym warto pamiętać jest wykorzystanie gotowych zrębków z drzew owocowych, olchowych lub bukowych. To one nadają odpowiedniego aromatu przygotowywanym wędlinom. Dąb i olcha da klasyczny bukiet zapachów oraz nada brązowy kolor. Jabłoń jest doskonała do wędzenia drobiu, śliwka jest idealna do tłustych mięs, jak boczek, golonka, żeberka, a wiśnia będzie pasowała do szynek.

Co powinien mieć prawdziwy zadymiacz?

Zadymiacz, czyli miłośnik i pasjonat domowej produkcji wędlin oraz kiełbas, powinien mieć odpowiedni sprzęt, który będzie niezbędny podczas wędzenia. Najważniejszym i największym wydatkiem będzie wędzarka. Z jednej strony możemy kupić przenośną, za kilkaset złotych, z drugiej – na samym początku możemy z niej zrezygnować i zadymić szynkę lub kiełbasę nad ogniskiem, a później upiec. Efekt będzie równie pyszny, co uwędzenie mięsa w typowej wędzarni. Innymi, niezbędnymi akcesoriami do domowego wyrobu wędlin będzie lejek, który montuje się na maszynkę do mięsa. Potrzebujemy także jelit wieprzowych, które będziemy napełniać maszynką i lejkiem. Myśląc o akcesoriach, potrzebna nam będzie także nadziewarka, sztuczne osłonki, jelita naturalne, termometr do mierzenia temperatury w środku szynki, areometr do mierzenia stężenia soli w solance oraz tuba do nakładania siatki na szynkę.

Jak zrobić domową szynkę – przepis:

Składniki:
  • 1 kg - 1,2 kg szynki
  • 75g soli do peklowania
  • 1l wody
  • Majeranek
  • Jałowiec
  • Kilka ząbków czosnku
  • Ziele angielskie ziarniste
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny ziarnisty
Produkty z domowej spiżarni:
  • Sól do peklowania
  • Majeranek
  • Jałowiec ziarno
  • Czosnek krajowy
  • Ziele angielskie mielone
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Nastrzykiwarka
  • Siatka wędliniarska
  • Haki wędzarnicze
  • Przędza wędliniarska
  1. Aby przygotować domową szynkę należy w pierwszej kolejności zagotować 1 litr wody.
  2. Następnie ostudź wodę i rozpuść w niej sól do peklowania.
  3. Przyprawy dodajemy według własnego uznania i smaku.
  4. Kolejnym krokiem jest włożenie szynki do siatki wędliniarskiej oraz nastrzykiwanie mięsa za pomocą strzykawki.
  5. Przez 5-10 dni mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodnej zalewie. W tym czasie należy przechowywać je w lodówce i codziennie obracać mięso.
  6. Po tych dniach, w czasie których mięso leżało w zalewie, należy je wyjąć z lodówki i powiesić na haku w chłodnym oraz przewiewnym miejscu na kilka godzin.
  7. Następnym krokiem będzie wędzenie. Pierwsza godzina to czas osuszania mięsa w niskiej temperaturze, a kolejne 4 godziny to przechowywania go w temperaturze 50-60ºC.
  8. Koniec wędzenia wieńczy włożenie szynki do wody o temperaturze 80ºC i parzenie jej przez 30 minut.
  9. Po tym czasie można wyjąć szynkę, a proces wędzenia zostanie zakończony.

Komentarze

  1. Tu wiadomo, że kluczem do sukcesu będzie samo mięso ze sprawdzonego miejsca. Wiadomo, że te również trzeba odpowiednio przygotować, zapeklować, przyprawić. Najlepiej decydować się na zakupy w sklepach internetowych z produktami przeznaczonymi do takich prac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że chciałabym robić sama takie pyszne wędliny ale nie zawsze mam na to czas. Może w urlopie mi się uda. Na razie jestem zadowolona z asortymentu Karol-Zakłady Mięsne, ponieważ mają bogaty wybór smakowitych wyrobów garmażeryjnych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty