Domowe wędliny – jak je zrobić samemu?
Wędzenie szynek, boczków czy robienie domowej kiełbasy jeszcze do niedawna było uznawane za trudne i czasochłonne zajęcia.
Nawet jeśli niektórzy nadal uważają, że może tak być, to smak domowych wędlin nie zastąpi tych, które kupujemy w sklepach.
Jak wybrać odpowiednie mięso i w domowych zaciszu zrobić wędliny?
O tym w dzisiejszym wpisie.
Wbrew pozorom, robienie domowych wędlin nie jest ani trudne, ani kosztowne. Jeśli chcemy spróbować swoich sił w wędzeniu, warto zainwestować w małą, przenośną wędzarkę, którą bez problemu postawimy w ogrodzie czy na balkonie. Jeśli domowy wyrób wędlin nam się spodoba - warto zbudować własną wędzarnię, która będzie służyła przez wiele wędzarskich sezonów. Osoby, które są związane z wędliniarskimi wyrobami i zdecydowały się na budowę własnej wędzarni radzą, aby palenisko znajdowało się daleko od komory z mięsem, dzięki czemu nasze wyroby będą się wędziły, a nie piekły. Warto także unikać stosowania gotowych polepszaczy.
Podczas domowego wędzenia wędlin, jednym z podstawowych elementów, o którym warto pamiętać jest wykorzystanie gotowych zrębków z drzew owocowych, olchowych lub bukowych. To one nadają odpowiedniego aromatu przygotowywanym wędlinom. Dąb i olcha da klasyczny bukiet zapachów oraz nada brązowy kolor. Jabłoń jest doskonała do wędzenia drobiu, śliwka jest idealna do tłustych mięs, jak boczek, golonka, żeberka, a wiśnia będzie pasowała do szynek.
Co powinien mieć prawdziwy zadymiacz?
Zadymiacz, czyli miłośnik i pasjonat domowej produkcji wędlin oraz kiełbas, powinien mieć odpowiedni sprzęt, który będzie niezbędny podczas wędzenia. Najważniejszym i największym wydatkiem będzie wędzarka. Z jednej strony możemy kupić przenośną, za kilkaset złotych, z drugiej – na samym początku możemy z niej zrezygnować i zadymić szynkę lub kiełbasę nad ogniskiem, a później upiec. Efekt będzie równie pyszny, co uwędzenie mięsa w typowej wędzarni. Innymi, niezbędnymi akcesoriami do domowego wyrobu wędlin będzie lejek, który montuje się na maszynkę do mięsa. Potrzebujemy także jelit wieprzowych, które będziemy napełniać maszynką i lejkiem. Myśląc o akcesoriach, potrzebna nam będzie także nadziewarka, sztuczne osłonki, jelita naturalne, termometr do mierzenia temperatury w środku szynki, areometr do mierzenia stężenia soli w solance oraz tuba do nakładania siatki na szynkę.Jak zrobić domową szynkę – przepis:
Składniki:- 1 kg - 1,2 kg szynki
- 75g soli do peklowania
- 1l wody
- Majeranek
- Jałowiec
- Kilka ząbków czosnku
- Ziele angielskie ziarniste
- Liść laurowy
- Pieprz czarny ziarnisty
- Sól do peklowania
- Majeranek
- Jałowiec ziarno
- Czosnek krajowy
- Ziele angielskie mielone
- Liść laurowy
- Pieprz czarny ziarnisty
- Nastrzykiwarka
- Siatka wędliniarska
- Haki wędzarnicze
- Przędza wędliniarska
- Aby przygotować domową szynkę należy w pierwszej kolejności zagotować 1 litr wody.
- Następnie ostudź wodę i rozpuść w niej sól do peklowania.
- Przyprawy dodajemy według własnego uznania i smaku.
- Kolejnym krokiem jest włożenie szynki do siatki wędliniarskiej oraz nastrzykiwanie mięsa za pomocą strzykawki.
- Przez 5-10 dni mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodnej zalewie. W tym czasie należy przechowywać je w lodówce i codziennie obracać mięso.
- Po tych dniach, w czasie których mięso leżało w zalewie, należy je wyjąć z lodówki i powiesić na haku w chłodnym oraz przewiewnym miejscu na kilka godzin.
- Następnym krokiem będzie wędzenie. Pierwsza godzina to czas osuszania mięsa w niskiej temperaturze, a kolejne 4 godziny to przechowywania go w temperaturze 50-60ºC.
- Koniec wędzenia wieńczy włożenie szynki do wody o temperaturze 80ºC i parzenie jej przez 30 minut.
- Po tym czasie można wyjąć szynkę, a proces wędzenia zostanie zakończony.
Tu wiadomo, że kluczem do sukcesu będzie samo mięso ze sprawdzonego miejsca. Wiadomo, że te również trzeba odpowiednio przygotować, zapeklować, przyprawić. Najlepiej decydować się na zakupy w sklepach internetowych z produktami przeznaczonymi do takich prac.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że chciałabym robić sama takie pyszne wędliny ale nie zawsze mam na to czas. Może w urlopie mi się uda. Na razie jestem zadowolona z asortymentu Karol-Zakłady Mięsne, ponieważ mają bogaty wybór smakowitych wyrobów garmażeryjnych.
OdpowiedzUsuń