Świąteczne pierniczki

Poniżej przedstawiam mój ulubiony i sprawdzony przepis na mega pyszne i najlepsze na świecie pierniczki świąteczne. Są pyszne i bardzo aromatyczne. Wprost idealne. Pierniczki można przygotować przed samymi świętami, albo upiec wcześniej i odłożyć aby dojrzały i nabrały charakteru. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z podanej porcji otrzymamy 50-60 pierniczków.

500 g mąki
200 g miodu
150 g masła
200 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
10 g sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika

Masło i miód podgrzać na tyle tylko, by się rozpuściły i ochłodzić. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika i cukier puder. Mieszamy. Robimy dołek i wlewamy do niego masło i miód, dodajemy jajka i zagniatamy gładkie lśniące ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm i foremkami wykrawamy ciastka. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce i pieczemy 10-12 min. Uwaga! Jeśli pierniczki będziemy piec zbyt długo zrobią się twarde. Pięknie będą wyglądać jak po ostudzeniu udekorujemy je lukrem.




Komentarze

Popularne posty