Drobiowy kebab - przepis krok po kroku

    Kebab to popularne na całym świecie danie kuchni arabskiej, które występuje w kilkunastu różnych odmianach. W wersji klasycznej serwuje się je z surówką i owczym serem, fast foodowej – bułce typu pita, macy lub tortilli z dodatkiem wybranych warzyw oraz sosów. Jak przygotować to danie w domowym zaciszu? Odpowiedź, czyli przepis na kebab, znajdziesz poniżej.


Drobiowy kebab – przepis:

Składniki, których będziemy potrzebować to:
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 nasiona kardamonu,
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego,
  • oliwa.
Dodatkowo:
  • chlebek pita,
  • kapusta pekińska,
  • pomidory.
Piersi z kurczaka kroimy w podłużne paski, wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Rozcinamy uprzednio rozgrzany chlebek pita i wypełniamy go mięsem, pomidorami oraz kapustą. Smak kebabu doskonale podkreśli domowej roboty ajvar, który przygotowuje się z:
  • 4 czerwonych papryk,
  • 2 cebul,
  • 1 bakłażana,
  • 1 papryczki chili,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 3 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza. Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne; papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy ziarenka. Bakłażana kroimy wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, 3 ząbki czosnku zostawiamy w łupinkach. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Pozostałą cebulę i ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Po wyjęciu warzyw z piekarnika wkładamy je do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Po upływie około 30 minut wyjmujemy, obieramy warzywa ze skórek, wkładamy do malaksera i rozdrabniamy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Dodajemy oliwę, papryki, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Chcąc przygotować większy zapas ajvaru, na przykład na zimę, wszystkie składniki należy dokładnie zagotować, a następnie umieścić w wyparzonych uprzednio słoikach, zakręcić i pasteryzować w szerokim garnku, w lekko gotującej się wodzie przez około 20 minut. Po wyjęciu przykrywamy grubym kocem i zostawiamy do ostudzenia.
Możesz przygotować kebab również według innych sprawdzonych przepisów: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/street-food/kebab

Kebab dobrze smakować będzie również z sosem czosnkowym, który przygotowuje się z:
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • koperku,
  • soli ziołowej.
 
Ząbki czosnku obieramy i zgniatamy, łączymy z pozostałymi składnikami i umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Jeżeli chcemy, by nasi domownicy poczuli prawdziwy smak tureckiej kuchni, kebab możemy zaserwować z dodatkiem ajranu – popularnego w tym kraju napoju przyrządzanego z jogurtu i wody w proporcji 1:1 lub 2:1 z dodatkiem soli, a niekiedy także pieprzu. Podaje się go schłodzonego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty