Drobiowy kebab - przepis krok po kroku
Kebab to popularne na całym świecie danie kuchni arabskiej, które występuje w kilkunastu różnych odmianach. W wersji klasycznej serwuje się je z surówką i owczym serem, fast foodowej – bułce typu pita, macy lub tortilli z dodatkiem wybranych warzyw oraz sosów. Jak przygotować to danie w domowym zaciszu? Odpowiedź, czyli przepis na kebab, znajdziesz poniżej.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza. Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne; papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy ziarenka. Bakłażana kroimy wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, 3 ząbki czosnku zostawiamy w łupinkach. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Pozostałą cebulę i ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Po wyjęciu warzyw z piekarnika wkładamy je do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Po upływie około 30 minut wyjmujemy, obieramy warzywa ze skórek, wkładamy do malaksera i rozdrabniamy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Dodajemy oliwę, papryki, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Chcąc przygotować większy zapas ajvaru, na przykład na zimę, wszystkie składniki należy dokładnie zagotować, a następnie umieścić w wyparzonych uprzednio słoikach, zakręcić i pasteryzować w szerokim garnku, w lekko gotującej się wodzie przez około 20 minut. Po wyjęciu przykrywamy grubym kocem i zostawiamy do ostudzenia.
Możesz przygotować kebab również według innych sprawdzonych przepisów: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/street-food/kebab
Kebab dobrze smakować będzie również z sosem czosnkowym, który przygotowuje się z:
Ząbki czosnku obieramy i zgniatamy, łączymy z pozostałymi składnikami i umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Jeżeli chcemy, by nasi domownicy poczuli prawdziwy smak tureckiej kuchni, kebab możemy zaserwować z dodatkiem ajranu – popularnego w tym kraju napoju przyrządzanego z jogurtu i wody w proporcji 1:1 lub 2:1 z dodatkiem soli, a niekiedy także pieprzu. Podaje się go schłodzonego.
Drobiowy kebab – przepis:
Składniki, których będziemy potrzebować to:- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki kuminu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 liść laurowy,
- 1 laska cynamonu,
- 2 nasiona kardamonu,
- 3 łyżki octu winnego czerwonego,
- oliwa.
- chlebek pita,
- kapusta pekińska,
- pomidory.
- 4 czerwonych papryk,
- 2 cebul,
- 1 bakłażana,
- 1 papryczki chili,
- 4 ząbków czosnku,
- 3 łyżek oliwy,
- 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Możesz przygotować kebab również według innych sprawdzonych przepisów: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/street-food/kebab
Kebab dobrze smakować będzie również z sosem czosnkowym, który przygotowuje się z:
- 5 łyżek majonezu,
- 3 ząbków czosnku,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- koperku,
- soli ziołowej.
Jeżeli chcemy, by nasi domownicy poczuli prawdziwy smak tureckiej kuchni, kebab możemy zaserwować z dodatkiem ajranu – popularnego w tym kraju napoju przyrządzanego z jogurtu i wody w proporcji 1:1 lub 2:1 z dodatkiem soli, a niekiedy także pieprzu. Podaje się go schłodzonego.
dziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka
OdpowiedzUsuń