Pyzy z mięsem
Dziś nabraliśmy ochoty na tradycyjne ziemniaczane pyzy faszerowane mięsem mielonym. Danie nieco pracochłonne, ale warto poświęcić na nie chwilę czasu, ponieważ efekt końcowy jest pyszny i sycący. Pamiętacie to danie? Jest trochę kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pofolgować. Zachęcam więc do produkcji pysznych domowych pyz! :D
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Cebulkę kroimy i smażmy na oleju, po czym dodajemy do surowego mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy farsz z mięsa, zlepiamy, wyrabiamy małe kulki i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu pyzy okraszamy smalczykiem ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką.
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Cebulkę kroimy i smażmy na oleju, po czym dodajemy do surowego mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy farsz z mięsa, zlepiamy, wyrabiamy małe kulki i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu pyzy okraszamy smalczykiem ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz