Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Ich smak zna pewnie większość z Was z dzieciństwa, albo sami je przygotowujecie własnym dzieciom. Są niesamowicie delikatne i jednocześnie aromatyczne. Danie jak najbardziej domowe. Polecam :)
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
pęczek koperku
400 g śmietany 18%
sól, pieprz, czosnek granulowany
olej rzepakowy do smażenia
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dobrze wyrabiamy, a następnie formujemy z niego klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy obok siebie na rozgrzanej i podlanej olejem patelni. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po czym wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Trzymamy jeszcze z 5 min. na ogniu i wyłączamy. Podajemy ze spaghetti lub makaronem typu wstążka.
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
pęczek koperku
400 g śmietany 18%
sól, pieprz, czosnek granulowany
olej rzepakowy do smażenia
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dobrze wyrabiamy, a następnie formujemy z niego klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy obok siebie na rozgrzanej i podlanej olejem patelni. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po czym wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony drobno koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Trzymamy jeszcze z 5 min. na ogniu i wyłączamy. Podajemy ze spaghetti lub makaronem typu wstążka.
uwielbiam sos koperkowy :) często robię go do pulpecików labo schabu :)
OdpowiedzUsuńjest rewelacyjny i faktycznie pasuje do wielu dań :)
Usuń