Czekoladowe trufle z mascarpone
Miękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
250 g serka mascarpone
100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
2 łyżki spirytusu
1 łyżka ekstraktu migdałowego
3 tabliczki czekolady mlecznej
1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.)
Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką z chłodną ale płynną jeszcze czekoladą. Następnie dodać kaszę jaglaną, spirytus i ekstrakt migdałowy. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować z niej trufle. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z pokruszonymi w pył herbatnikami kakaowymi. Potrząsając miską, obtoczyć wszystkie kulki. Trufle przechowywać w lodówce. Z podanej proporcji wychodzi ok. 25 trufli.
250 g serka mascarpone
100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
2 łyżki spirytusu
1 łyżka ekstraktu migdałowego
3 tabliczki czekolady mlecznej
1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.)
Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką z chłodną ale płynną jeszcze czekoladą. Następnie dodać kaszę jaglaną, spirytus i ekstrakt migdałowy. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować z niej trufle. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z pokruszonymi w pył herbatnikami kakaowymi. Potrząsając miską, obtoczyć wszystkie kulki. Trufle przechowywać w lodówce. Z podanej proporcji wychodzi ok. 25 trufli.
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńApetycznie też smakują ;) Zachęcam do skosztowania :)
OdpowiedzUsuńMniam, do schrupania! :)
OdpowiedzUsuń