Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to bardzo delikatne i wilgotne ciasto. Można je zrobić z jogurtu jaki mamy aktualnie pod ręką (np. naturalnego, greckiego lub owocowego). Jeśli mamy ochotę do ciasta możemy dodać też rodzynki albo drobne sezonowe owoce. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i co ciekawe robi się je metodą kubeczkową - pojemnik po jogurcie służy do odmierzania pozostałych składników. Fajne:) Warto spróbować.
Ciasto:
1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
3 kubeczki mąki tortowej
2,5 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek oleju
1 kubeczek malin
Wierzch:
1 tabliczka mlecznej czekolady
wiórki kokosowe do posypania
Mąkę przesiewamy, mieszamy łyżką albo mikserem na bardzo wolnych obrotach z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50-60 min. Przed wyjęciem robimy próbę patyczka, jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, tzn. że ciasto się upiekło. Dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto:
1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
3 kubeczki mąki tortowej
2,5 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek oleju
1 kubeczek malin
Wierzch:
1 tabliczka mlecznej czekolady
wiórki kokosowe do posypania
Mąkę przesiewamy, mieszamy łyżką albo mikserem na bardzo wolnych obrotach z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50-60 min. Przed wyjęciem robimy próbę patyczka, jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, tzn. że ciasto się upiekło. Dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz