Złote mleko

Kurkuma jest znana ze swoich licznych właściwości leczniczych – to doskonały przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym, poprawiającym trawienie i antynowotworowym. Dlatego też postanowiłam włączyć ją do swojej codziennej diety w postaci Złotego mleka. Można je pić codziennie, bowiem regularne spożywanie tego napoju wzmacnia odporność organizmu, a przy zastosowaniu go już podczas infekcji, znacznie skraca czas jej trwania. Dlatego też gorąco polecam!

Najpierw musimy przygotować pastę z kurkumy.

Pasta z kurkumy

3 łyżki kurkumy w proszku
1 szklanka wody

W garnuszku zagotowujemy wodę i dodajemy kurkumę. Gotujemy cały czas mieszając 8 min., aż powstanie gęsta pasta. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub trochę kurkumy. Należy uważać, aby pasta nie przypaliła się. Następnie przekładamy ją do szklanego pojemniczka i przechowujemy w  lodówce, do ok. 2 tygodni. Jeśli natomiast jej zapach zaczyna być lekko metaliczny, staje się wówczas niezdatna do użytku.

Pastę z kurkumy dodajemy do Złotego Mleka, koktajli, zup oraz wszelkich innych dań.

Złote mleko

1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 szklanka mleka
1 łyżka masła klarowanego
miód do smaku
odrobina mielonego czarnego pieprzu

W garnuszku lekko podgrzewamy mleko (nie doprowadzamy do wrzenia!), dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gotowe! Ten niebiański napój możemy wzbogacić np.o równie zdrowy cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej – pycha!





Komentarze

Popularne posty