Dekoracje wypieków
Oprócz cukru pudru, którym najczęściej dekoruję swoje wypieki, gdyż jest
to rozwiązanie ultraszybkie, korzystam ze swoich sprawdzonych przepisów
na lukier i polewę. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a ciasta
wykończone w ten sposób są smaczniejsze i wyglądają apetycznie. Domowy
lukier i polewa są zdrową i tańszą alternatywą dla sklepowych gotowców ;)
Polecam.
Lukier cytrynowy
100 g cukru krystalicznego
1 cytryna
150 g cukru pudru
50 ml wody
Cukier puder wsypać do miski. Cukier krystaliczny zalać 50 ml wody, dodać sok wyciśnięty z cytryny i gotować, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Gorący wlać do cukru pudru i ucierać, aż utworzy się jednolita masa. Polewać ciasta, póki lukier jest ciepły.
Lukier pomarańczowy
100 g cukru krystalicznego
1 pomarańcza
150 g cukru pudru
50 ml wody
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlać do rondelka, dodać wodę oraz cukier krystaliczny i gotować, aż zacznie gęstnieć. W misce cukier puder połączyć z gorącym zagęszczonym sokiem. Polewać ciasta, póki lukier jest ciepły.
Polewa z gorzkiej czekolady
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
100 g cukru
Śmietanę wlać do małego rondla, dodać cukier oraz czekoladę, połamaną na jak najmniejsze kawałki, postawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, zagotować. Polewać ciasta, póki polewa jest ciepła.
Polewa z kakao
8 łyżeczek kakao
10 łyżeczek cukru pudru
125 g masła
2 łyżki wody
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do idealnego połączenia składników. Polewać ciasta, póki polewa jest ciepła.
Lukier cytrynowy
100 g cukru krystalicznego
1 cytryna
150 g cukru pudru
50 ml wody
Cukier puder wsypać do miski. Cukier krystaliczny zalać 50 ml wody, dodać sok wyciśnięty z cytryny i gotować, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Gorący wlać do cukru pudru i ucierać, aż utworzy się jednolita masa. Polewać ciasta, póki lukier jest ciepły.
Lukier pomarańczowy
100 g cukru krystalicznego
1 pomarańcza
150 g cukru pudru
50 ml wody
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlać do rondelka, dodać wodę oraz cukier krystaliczny i gotować, aż zacznie gęstnieć. W misce cukier puder połączyć z gorącym zagęszczonym sokiem. Polewać ciasta, póki lukier jest ciepły.
Polewa z gorzkiej czekolady
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
100 g cukru
Śmietanę wlać do małego rondla, dodać cukier oraz czekoladę, połamaną na jak najmniejsze kawałki, postawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, zagotować. Polewać ciasta, póki polewa jest ciepła.
Polewa z kakao
8 łyżeczek kakao
10 łyżeczek cukru pudru
125 g masła
2 łyżki wody
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do idealnego połączenia składników. Polewać ciasta, póki polewa jest ciepła.
Komentarze
Prześlij komentarz