Dżemowiec
Przygotowanie tego ciasta jest ekspresowe. Polecam w sytuacji kiedy niespodziewanie zadzwonią nasi znajomi z informacja, że za godzinę do nas wpadną. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i
gotowe! Nie potrzeba do niego żadnych wyszukanych produktów. Zazwyczaj wszystko mamy pod ręką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Bardzo szybko znika wówczas z talerzyka :)
2 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
mały słoik dowolnego dżemu
Jajka zmiksować z cukrem, po czym dodać kolejno pozostałe składniki i ucierać do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę (21 cm) i piec ok. 1 h. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
2 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
mały słoik dowolnego dżemu
Jajka zmiksować z cukrem, po czym dodać kolejno pozostałe składniki i ucierać do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę (21 cm) i piec ok. 1 h. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
takie przepisy ratują życie w przypadku niespodziewanych gości, rewelacja:)
OdpowiedzUsuńDokładnie :D I dlatego warto znać chociaż kilka takich szybkich przepisów ;)
OdpowiedzUsuń