Tarta z łososiem i mozzarellą
Rewelacyjna łososiowa tarta z mozzarellą. Świetny pomysł na lekki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdzi się również z dodatkami, np. soczystymi pomidorkami koktajlowymi, różyczkami brokuła lub młodym szpinakiem. Poniżej przedstawiam wersję podstawową.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
5 g soli
3-4 łyżki zimnej wody
Farsz:
150 g wędzonego łososia
180 g sera mozzarella
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Masa jajeczna:
3 jajka
200 g śmietany 18%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
2. Farsz: Na podpieczony spód wykładamy łososia, którego kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na przemian z plastrami sera. Całość posypujemy szczypiorkiem i posypujemy solą i pieprzem.
3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.
Podawać na ciepło lub zimno.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
5 g soli
3-4 łyżki zimnej wody
Farsz:
150 g wędzonego łososia
180 g sera mozzarella
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Masa jajeczna:
3 jajka
200 g śmietany 18%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
2. Farsz: Na podpieczony spód wykładamy łososia, którego kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na przemian z plastrami sera. Całość posypujemy szczypiorkiem i posypujemy solą i pieprzem.
3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.
Podawać na ciepło lub zimno.
Wygląda super pysznie :)
OdpowiedzUsuń