Snickers - najlepszy przepis!!

Pyszny miodownik przekładany masą budyniową i udekorowany domowym karmelem z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ciasto jest kremowe i delikatne, wręcz rozpływający się w ustach. Najlepiej przygotować je trzy dni przed imprezą, gdyż potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć.




Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
150 g margaryny
1 łyżka sody
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
2 łyżki mleka

Karmel:
250 g orzechów włoskich
125 g margaryny
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru

Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
300 g margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka




Przygotowanie:

1. Karmel - Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i razem z pozostałymi składnikami karmelu podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do całkowitego połączenia. Odstawiamy.

2. Ciasto - Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części. Pierwszą i drugą pieczemy ok. 10-15 min. na złoty kolor, a na trzecią wylewamy ciepły karmel z orzechami i pieczemy 15 min. Studzimy.

3. Ciasto przekładamy kremem budyniowy.
2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo chłodny budyń.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty