Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi
Kruche ciasto z nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota!
Składniki:
Ciasto: 250 g mąki
125 g margaryny
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie: 150 g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki wody
1,5 szklanki mleka w proszku
Dekoracja: garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj posiekaną margarynę, jajko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie się kleić. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-20 min. do złotego koloru. Wyciągamy blachę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, wodą i kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na upieczony spód wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy orzechami laskowymi.
Składniki:
Ciasto: 250 g mąki
125 g margaryny
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie: 150 g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
4 łyżki wody
1,5 szklanki mleka w proszku
Dekoracja: garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj posiekaną margarynę, jajko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie się kleić. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-20 min. do złotego koloru. Wyciągamy blachę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, wodą i kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na upieczony spód wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy orzechami laskowymi.
ale cudo!
OdpowiedzUsuń