Leniwe pierogi
Pyszne i proste kluseczki ziemniaczane z dodatkiem białego sera, okraszone roztopionym masełkiem ze zrumienioną bułka tartą - LENIWCE !
Zapraszam po łatwy i sprawdzony przepis:)
Składniki:
50 dkg białego sera
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
sól
2 łyżki oleju do wody
Przygotowanie:
Ser i ziemniaki rozdrabniamy dokładnie praską, po czym dodajemy żółtka, obie mąki, sól i wyrabiamy ciasto, które powinno być jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek, kroimy w romby i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na posolony i z dodatkiem oleju wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową wprost na talerze. Podajemy polane roztopionym masłem ze zrumienioną na patelce bułką tartą.
Komentarze
Prześlij komentarz