Pizzerinki - mini pizze
Urocze, małe pizze! Wspaniale wyglądają i wybornie smakują. W sam raz na mały głód :D Świetnie sprawdzą się również na domówce. Stwórz swoją własną ulubioną pizzerinkę! Baw się dodatkami. To proste!
Ciasto:
Składniki:
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki mąki
0,5 kg mąki
3 łyżki oliwy
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto, po czym odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta oregano i bazylii
Wszystkie składniki sosu mieszamy dobrze ze sobą.
Dodatki:
1 papryka
1 cebula
kilka plasterków szynki
kilka plasterków sera żółtego
pieczarki
szczypta oregano i bazylii
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,a pieczarki w plasterki.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy je partiami dość cienko, następnie wycinamy kółka kubkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdą sosem pomidorowym, posypujemy papryką z cebulką, a na to przygotowanymi pieczarkami, szynką i żółtym serem. Całość przyprawiamy delikatnie bazylią i oregano.
Pizzerinki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ketchupem.
Ciasto:
Składniki:
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki mąki
0,5 kg mąki
3 łyżki oliwy
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto, po czym odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta oregano i bazylii
Wszystkie składniki sosu mieszamy dobrze ze sobą.
Dodatki:
1 papryka
1 cebula
kilka plasterków szynki
kilka plasterków sera żółtego
pieczarki
szczypta oregano i bazylii
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,a pieczarki w plasterki.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy je partiami dość cienko, następnie wycinamy kółka kubkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdą sosem pomidorowym, posypujemy papryką z cebulką, a na to przygotowanymi pieczarkami, szynką i żółtym serem. Całość przyprawiamy delikatnie bazylią i oregano.
Pizzerinki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ketchupem.
Bardzo ciekawa przekąska. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, jutro biorę się za pichcenie! :D Dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuń